Alex Preda.jpg

Prima dată când realizezi eye contact cu Alex Preda te lovește vibe-ul său super pozitiv, crescut cel mai probabil în universul său interior în care toate probleme își găsesc într-un final rezolvare dacă lași lucrurile să se întâmple în ritmul lor. Anii petrecuți în Amsterdam se simt în alura care aduce deja cu DJii olandezi, nemaivorbind de discreția cu care poate polariza orice grup de oameni, fără să epateze în vreun fel. Adaugă și skill-urile de DJ și producător (în prezent rezident Manual Music) și uite așa îți formezi o imagine a câștigătorului din acest an al finalei Burn Residency România.

 

Printre emoțiile amestecate cu puțin energizant în backstage-ul Delahoya Festival, locul unde l-am ascultat mixând, am stat puțin de vorbă cu Alex despre provocările și bucuriile trăite ca DJ expat în Amsterdam. Am primit câteva insights excelente plus bonus un mix realizat aproape în întregime din producțiile proprii ;)


 

Într-un oraș ca Amsterdam, unde cu siguranță este inflație de DJs în underground, de ce are nevoie un DJ român, tânăr, fără niciun fel de experiență sau contacte în orașul de adopție, ca să reușească?
Cam greu de raspuns aceasta intrebare. Dar ce m-a ajutat pe mine foarte mult a fost sa ma imprietenesc cu alti expati (care imi sunt prieteni si in ziua de azi) si sa organizam petreceri locale. In acest fel, impreuna, am reusit sa crestem un network si sa ne facem auziti. De asemenea avand release-uri pe Manual Music din Rotterdam, m-a ajutat sa ma conectez cu alti artisti olandezi si organizatii locale. Am scos un EP numit ‘Bucium’ pe Manual Music la finalul lui 2014, care a captat ceva atentie locala, avand DJ consacrati de pe piata olandeza care mixau in mod regulat acele piesele in seturile lor. Un eveniment important care a contribuit la cariera mea este si Amsterdam Dance Event. Aici ma pun la curent cu ultimele noutati si intalnesc noi oameni relevanti pentru obiectivele mele.

Cel mai mare obstacol de care te-ai lovit cât timp ai locuit în Amsterdam?
Limba si cultura cred ca sunt cele mai mari obstacole. Dar in acelasi timp le pot folosi si in favoarea mea, fiind diferit de toti ceilalti.

Poți avea un trai decent ca DJ la început de carieră?
Asta este cu siguranta mai dificil. Daca reusesti sa ai 2-3 gig-uri pe saptamana si primesti bani pentru fiecare, atunci da, este posibil. In cazul meu nu a fost asa… Eu am avut un job full-time si timpul liber il focusam in mare parte in studio. Piese bune scoase pe label-uri respectate sunt o unealta de pret pentru obtinerea de gig- uri si mai ales atentie din industrie. Dedic in continuare o buna parte din timp in studio, dar in acelasi timp si pentru networking oricand am ocazia. Nu prea se poate una fara cealalta! :)

Cel mai de succes party pe care l-ai organizat până acum
Cred ca a fost party-ul de revelion din 2016 in Club VLLA. Organizam party-uri sub numele de ‘Anonymous Party People’ cam de peste un an. Am avut o tema numita ‘Cosmic Discotec’ inspirata din anii 60 pana in ani 80 (‘ANONYMOUS PARTY PEOPLE Present: NYE Cosmic Discotec’). Avem o audienta compusa din prieteni in principiu, si prietenii lor, care ne sunt foarte loiali. Le-a placut la nebunie tema, aproape toti s-au imbracat cu tot felul de costume trasnite inspirate din acea perioada. Se facuse o coada maricica in fata clubului la un moment dat pentru ca deja era prea plin inauntru. Ce sa zic… a fost o experienta incredibila pentru noi si ne-a bucurat enorm. Deci cred ca este cel mai de succes party facut de noi pana acum. Sa speram ca o sa urmeze si unele si mai tari.

New-Years-Eve-Amsterdam-2015-2016-Cosmic-Discotec-Anonymous-Party-VLLA-e1446731915565.jpg

E profitabil să faci party-uri în underground?
Ceea ce facem nu este pentru profit. Cred ca si de aceea majoritatea petrecerilor noastre au fost de succes pentru ca am fost focusati sa oferim o experienta de neuitat prietenilor nostri fara cost. Cu totii stim ca o seara de clubbing poate fi destul de scumpa. Si noi vrem sa oferim o alternativa ieftina, dar cu acelasi nivel de distractie, sau poate chiar mai bine. Party-urile noastre sunt destul de intime, toata lumea se stie cu toata lumea si e o atmosfera unica din acest punct de vedere. Financiar, scopul nostru este sa nu pierdem bani. De aceea si cerem oamneilor o mica contributie la intrare cat sa ne acoperim costurile.

Lucrurile esențiale pentru ca un party să fie de succes în Amsterdam
Un grup de prieteni care sa sustina proiectul si care sa duca vorba mai departe, un brand deja stabilit local al organizatiei, o locatie buna, promo (prin toate metodele posibile si acceptate), ziua din saptamana este iarasi importanta si o tema atractiva. Daca exista si un headliner cunsocut atunci este un atu in plus.

Este un handicap să fii expat și mai ales expat din România?
Da si nu. A fost dificilt la inceput sa fiu printre olandezi, mai ales ca sunt destul de diferiti de noi cultural. Am simtit uneori ca trebuie sa depun un efort mai mare decat un artist olandez. In anumite cercuri este foarte greu de patruns ca strain daca nu vorbesti limba fluent. Dar pe de-o alta parte, in alte cercuri, fiind diferit (vorbind Engleza) a reprezentat un atu, si inca reprezinta.

Experiența burn Residency în 5 cuvinte


Intensiv, educativ, networking, oportunitate, expunere.

13483168_1057496987638187_8123212697661852185_o.jpg


Ce nu-ți place în clubbing-ul din Vest, comparând cu România?
Olandezii au un stil aparte cand ies la clubbing, vorbesc foarte mult intre ei pe dancefloor si cam uita sa danseze. Se incalzesc ei la un moment dat, dar tot este destul de greu sa ii pui in miscare. Exista si o vorba printre DJ’s “daca ii faci pe olandezi sa danseze, atunci poti face pe oricine sa danseze”. :)) Petrecerile de expats sunt mult mai vii si multimea are o dinamica complet diferita. Sunt foarte liberi in exprimare, dans si sunt mai sensibili la muzica. Acestea sunt petrecerile apropiate de stilul romanesc.

Lucrul sau întâmplarea care te-a convins să rămâi în Amsterdam
Amsterdam este un oras cu renume international, multi straini vin aici sa studieze sau sa lucreze. Ei reprezinta si majoritatea locuitorilor. Este un hub de conectare cu oameni din toata lumea si toate profesiile, mai ales pentru muzica electronica. Mereu mi-a placut acest mix de oameni. Nu mai vorbesc de party-uri si alte evenimente pe tema muzicala, artistica care pentru mine ca artist reprezinta un mediu propice pentru dezvoltare. Este un oras viu unde tot timpul se intampla ceva dar in acelasi timp ma pot retrage intr-un loc linistit, izolat de agitatie, avand acea liniste ca nu pierd nimic, distractia va fi acolo cand am nevoie de ea.