Românii sunt o nație de veșnic nemulțumiți. Că e vorba de mașini, mâncare, concerte moka, filme, emisiuni TV, fotbal sau grătare la iarbă verde, nu există moment în care să nu apară critici mai mult sau mai puțin constructive.

Cum nu se putea altfel, și în lumea underground-ului electronic avem acea categorie de clubheads care vor avea tot timpul un motiv să se plângă, chiar dacă ținem cont și de factorul numit “prăjeală”: “Rhadoo a pus doar 18 ore”, “La baie nu aveau prosopele de bumbac egiptean”, “Proiecțiile au fost prea colorate și prea halucinante”, “Fetele cam inabordabile”, “Berea mult mai scumpă decât la Lidl”, “Nu m-au lăsat să intru la festival cu butelca de afinată”, “Nisipul a fost prea încins și n-au prea fost valuri”.

Ne-am luat inima în dinți și ne-am hotărât să găsim cea mai bună alternativă la festivalurile localizate pe plaiurile mioritice, pentru a vedea dacă putem satisface și cele mai pretențioase gusturi ale românilor cu afinități house & techno. Și cum vecinii noștri cei mai apropiați (Bulgaria, Ucraina, Moldova, Serbia, Ungaria, Marea Neagră) stau foarte prost pe zona genuri electronice din underground, ne-am lărgit aria de căutare până în Croația, respectiv paradisul coastei adriatice.

Din multitudinea de festivaluri am ales pe cel care pare, cel puțin ca lineup, cel mai apropiat de gusturile noastre: Sonus Festival.

sonus.jpg

Cu un lineup pur și simplu mind blowing, Sonus se bate de la egal la egal cu orice festival din lume, de la Sunwaves la Time Warp, BPM, Into The Valley șamd. 5 zile de muzică non stop, cu beach parties, after parties, boat parties în orice formă îți poți imagina. Cu Ricardo Villalobos, Zip, Sonja Moonear, Rhadoo, Praslesh, Luciano, Seth Troxler, Apollonia, Marco Carola, Loco Dice, Adam Beyer, Valentino Kanzyani și mulți mulți alții distribuiți uniform pe 3 scene, e greu să spui că nu vei găsi loc unde să dansezi foarte multe ore. Mai adaugă la asta peisajul extratestru al insulei Pag și niște plaje unde noțiunea de chill out va căpăta cu totul alte conotații și te-ai ales cu unul dintre cele mai tari festivaluri, punct!

Să disecăm acum mai în amănunt ce înseamnă experiența Sonus Festival, pentru a-ți face decizia mai ușoară (sau nu :D), mai ales din punct de vedere al costurilor implicate.

Transport: ai 2 versiuni de transport: mașina personală și un drum de 1300 km dus întors traversând Serbia, care-ți va fura vreo 14 ore one way: 300 euro benzina plus taxele de drum de vreo 70 de euro pe autostrăzile croate, costuri pe care le poți împărți cu niște companioni de drum. Ar mai fi și varianta mai comodă dar puțin mai scumpă, cu un low cost până în Bergamo (130 euro), închiriat mașină (100 euro) și un drum de 500 km dus întors (100 euro).

Accesul la festival te costă 180 euro, la care adaugi câte 25 euro pentru fiecare boat party la care vrei să participi.

Cazare: de la 300 euro / persoană loc în cameră dublă pentru 7 nopți. Cu siguranță poți găsi și o variantă “în gazdă”, cu prețuri începând cu 25 euro / noapte.

Bani de buzunar: Un prânz frugal (o felie de pizza sau fish ‘n chips) te duce undeva între 2,5 euro și 5 euro iar dacă vrei o masă adevărată, la restaurant cu view, atunci pregătește-te să plătești undeva în jur de 15-20 euro. Cât despre prețurile de la barul festivalului, o bere te delapidează de 4 euro în timp ce un long drink de vreo 5,5 euro.

Ah, și încă ceva: în cazul în care te gândești să duci distracția mai departe cu un cui pe plajă sau vreun stimulent sub formă de tabletă, ia în calcul hoarda de polițiști sub acoperire din timpul festivalului. La Hideout Festival s-a lăsat cu vreo 250 de amenzi în valoare medie de 500 euro :|

Atmosferă: ținând cont de ușurința cu care pot fi deversați italienii via ferryboat sau via curse aeriene low cost, așteptați-vă la invazie de macaronari puși pe haos. Adaugați la asta și vreo câteva mii de english blokes la bustul gol, gata de război în cazul în care zici ceva nasol de FC Liverpool și gata atmosfera de Amnesia Ibiza, scăldată în alcool mult mai ieftin decât în Regatul Unit.

Concluzie: dacă lineup-ul grav și apele cristaline ale Adriaticii te fac să treci peste vibe-ul tipic de festival european, împănat cu party animals veniți în mare parte cu scopul de a-și rupe capul și peste costurile măricele în comparație cu un festival de pe la noi, atunci pune-te pe făcut bagajul pentru Sonus. Sau mai bine economisește niște bani și distrează-te la ediția aniversară Sunwaves Festival, între 19 și 21.08