Hipnotizați de mișcările grațioase cu care sunt mângâiate fader-ele sau cu care sunt ciupite cu knob-urile filtrelor aliniate frumos pe front panel-urile mixerelor, ne-am hotărât să descoperim care este modelul de mixer care provoacă aceste manifestări cu tentă erotică în pupitrele underground-ului românesc și ce caracteristici îl fac să fie dorit de majoritatea DJilor.

998242_553798754659525_1159127612_n.jpg

Nu exista o persoană mai potrivită să ne elucideze acest mister decât Robert, owner DjSuperStore, care a avut plăcerea (sau ghinionul, depinde de unghiul din care privești situația) să interacționeze cu aproape toate cluburile, festivalurile și promoterii din România din perspectiva DJ booth-ului bine pus la punct. Povestea DJSuperStore începe de la primele party-uri The Mission, pe vremea când Pioneer CDJ 100 MK2 erau considerate o minune a tehnologiei moderne și se întinde până acum, când un setup minim de festival conține 20 de player-e, 8 mixere, 14 platane, zeci de doze și  4-5 persoane cu ochii-n 4 pe toată durata dezmățului electronic pentru ca totul să meargă ceas în pupitru!

11264822_921277427911654_2451328997639932624_o-2.jpg


 

Care este cel mai popular mixer de la party-urile din underground-ul electronic românesc?

De departe, Xone 92. Toti il adora pentru ca suna c*ios :) Mai mult, are corectiile foarte bune, care taie in carne toate frecventele si nu in ultimul rand filtrul, care e magic. Doar pe mixerele Rane am vazut filtru mai bun. Xone 92 cred ca e dat la peste 99 % dintre DJii de muzica undeground de la noi :)

xone_92.jpg

Motivele pentru care românii îl preferă

Am spus mai sus :) Nu e doar o fita, chiar suna bine si chiar le trebuie. Se potriveste foarte bine la muzica pe care o pun. Cu toate ca nu are separat procesoare de efecte, ca DJM 900 sau 2000, la loop-uri de #4pe4 :) merge ca uns.

Din experiența DJSuperStore, același mixer este și în topul preferințelor DJilor de pe scena house & techno europeană?

Depinde, sunt artisti care cer si Pioneer, insa majoritatea din zona mai comerciala, care folosesc efecte. Daca vorbim strict de techno, Xone e pe primul loc, dupa care urmeaza Pioneer DJM 900 si Pioneer DJM 2000 (pe care il vrea Solomun si nu inteleg de ce). Am mai avut cereri exotice de Rane MP 2015 … dar asta cred e pus pe ridere doar ca sa sperie promoterul sau ca sa aiba artistul motiv de reziliere a contractului, daca e prea cald in club :)

Ce features crezi că l-ar face mai bun decât este în momentul ăsta?

Eu i-as pune 4 procesoare de efecte, ca pe Xone DB4, + matricea de canale. Sincer, la prima vedere DB4 pare inspaimantator, dar daca ai pune muzica 3 ore si te-ai obisnui cu el … e pe sistemul: once you go black, you’ll never come back :) Poti pune 4 efecte diferite pe fiecare canal in parte, poti ruta ce primeste pe canalul 1 pe canalul 2, poti mixa o piesa cu ea insasi … e spectaculos!

Care este cel mai rezistent mixer întâlnit până acum? Dă-ne un exemplu de întâmplare care ți-a confirmat asta :)

Xone 92! O sa le cerem bani pe articolul asta :))). Nu, serios. Noi la rental in mod normal schimbam toate echipamentele la 3 ani, insa avem acum un Xone 92 gri de dinaintea crizei :)) A fost cumparat recent second hand pentru ca sunt ceva artisti care cer varianta gri.

mWORZ.jpg

2 lansări de mixer în ultimele săptămâni: Funktion-One FF6.2 și Vestax Phoenix. E loc pentru încă 2 mixere pe piața de DJing? Cu ce vin nou în afară de un preț exorbitant, cel puțin pentru mixerul Funktion-One?

Funktion One ala e o fitza de mixer, nu stiu daca va ajuge mixer de main la astisti. O suna el bine dar daca ma intrebi pe mine, investitia in el este doar marketing: “ia uite ce mixer bun facem noi si uite ce bine suna boxele noastre pe el”. Nu sunt hater, sunt doar realist. Richie isi face mixerul lui cu Allen & Heath, Sasha si-a facut mixerul lui acum 10 ani cu nu mai stiu cine. Probabil ca, daca cei de la Funktion-One vor face ceva endorsment cu el la artistii mari,  va avea mai mare succes.

Sunt mixerele rotative doar un moft hipsteresc sau schimbă total experiența de DJing și implicit a crowd-ului de la party?

Sunt talent dar e greu pana te obisnuiesti cu ele: feeling-ul e altul, dar pana la urma tot aia e.

Setup-ul mixer + CD players cu cel mai bun raport calitate preț, din punctul vostru de vedere

Nu mi-as mai lua niciodata cdplayere, as avea, poate, doar daca mi’as permite relaxat unelele. Dar sa strang bani pentru 2 cdplayere, nu. Mai bine 2 platane, muzica pe placa, iar daca vreau sa am orice muzica, dau banii pe un Traktor Scratch A6 si-mi mixez muzica din calculator direct pe platane. Daca vine vorba de mixer, clar, mi-as lua un DB4.

Deci, ca sa raspund la intrebare: 2 platane, 1 Traktor Scratch a6 si un A&H DB4. La platane mi-as lua RP 7000, pentru ca sunt facute de acelasi producator ca Pioneer, dar cu 2.000 ron mai ieftine. Specificatiile sunt aceleasi.

Dacă ar fi să nu conteze bugetul ci doar plăcerea de a mixa, ce mixer ai alege?

Mama, paranoia :) as face asa. Xone DB4 daca vreau sa mixez digital, iar Rane MP 2015 daca as vrea sa mixez doar de pe placi.