Adulmecând urma creativă ce vine dinspre est, ne-am hotărât să ne cufundăm urechile mai adânc în underground-ul house & techno de peste Prut, cu scopul de a desena mai detaliat o scenă tânără și entuziastă și de găsi legăturile cu undergound-ul românesc.

front_leparente

Hellen Mills & Maxim formează Leparente, un proiect hotărât să dea o coerență muzicii electronice din Chișinău. Două vinyl labels (Sensibil și Resonanz), un label digital (Moonfire Music Lab) și câteva serii de petreceri în Moldova reprezintă doar începutul planului cu care cei 2 au plecat în misiunea house & techno ce se anunță un drum lung dar frumos.

Cum sună Leparente? Obscur, deep, industrial și mai putem înșirui câteva epitete dar toate ar fi estompate de groove-ul contagios care te urmărește prin tot mixul, cules cu grijă de la labels precum Sensibil, Dial, Concrete sau Lazare Hoche
Citește mai jos despre un festival de poveste și despre ce se întâmplă în underground-ul din Chișinău într-un interviu exclusiv cu Leparente.


 

Care este cel mai mare obstacol pentru ca scena underground din Moldova să se dezvolte mai mult?

E dificil de spus… nu as vrea sa spun ceva rautacios, pentru ca, de fapt, se dezvolta, chiar daca lent, dar se dezvolta. Avem multi artisti (DJ, producatori) talentati, si avem si un public, chiar daca nu e atat de numeros, dar este.
Chisinaul traieste in tempouri diferite – cu ascensiuni si decaderi. Este nevoie de timp, si mai e nevoie de cat mai multa lume ca sa vada partea cealalta a scenei electronice, e nevoie ca ei sa asiste la cat mai multe festivaluri peste hotarele Moldovei, sa sustina cat mai mult artistii locali si sa iubeasca cat mai mult muzica, nu cluburile, dar anume muzica. Desigur un rol important il are numarul de party-uri care se organizeaza la noi, artistii invitati, DJ cu renume, care aduc cu ei muzica din toata lumea. Totul este in interconexiune.

10406708_706719689446771_2083786012651156429_n
Care este contribuția voastră și ce ați putea face mai mult decât faceți acum?
Ne este dificil sa estimam aportul nostru, pentru ca nu e usor sa faci asta, dar noi ne straduim sa facem tot ce ne sta in puteri. Ne straduim sa dam un exemplu si sa aratm publicului ca exista si alta muzica – muzica care este aproape de noi in primul rand. Nu foarte des, dar organizam evenimentele proprii. Ne straduim sa adunam cat mai multa lume, DJ, artisti care sunt pe aceeasi unda muzicala. Ceva timp in urma ne ocupam mai mult de booking-ul artistilor din strainatate, acum insa dispunem de mai putin timp liber, suntem si noi mai mult artisti decat promoter, de aceea si organizam evenimentele cu artisti locali.
Pentru a face mai mult decat este la moment, este nevoie de un buget anume, ca mai multe cluburi si persoane sa fie interesate de acest vector de dezvoltare.
Putem vorbi despre un stil aparte al sound-ului house & techno local?
Exista un sound al nostru, care abia acum se formează. Muzica și producțiile locale definesc  deja un sound foarte personal care a început deja să iasă din afara granițelor Moldovei

Size - (74)
Evenimentul cel mai important din Moldova în 2015, din punctul tău de vedere
In tara noastra au loc multe evenimente mari si mici, dar cel mai important pentru noi anul acesta a fost LUNAPLINA Festival, nu a fost un eveniment mare, dar a insemnat mult pentru noi, pentru ca a fost un pas facut spre dezvoltarea evenimentelor underground outdoor cu muzica Techno si House. Speram si vom face tot posibilul sa repetam aceasta experienta.

 

Label-ul moldovenesc cel mai aproape de sufletul tău

Nu avem multe label-uri, dar fiecare din ele este bun si e un inceput bun, de aceea este dificil sa distingem unul anume.
Ba chiar as mentiona cateva si posibil cei care nu stiau de aceste label-uri se vor interesa si vor afla ce se produce la noi in Moldova. As atrage atentia la asa label-uri ca Nurum, Swoon, Wavetech LTDSensibil, si desigur Resonanz – care produce multi artisti locali, Capodopere – sunt label-uri care emit muzica pe vinyl. Mentionez si Conceptual si Moonfire Music Lab – emit muzica in format digital. Avem multi artisti talentati cu gust musical bun si cu o viziune proprie asupra muzicii.

 

Clubul din Moldova în care te simți ca acasă
Am mixat si am organizat evenimente in diferite locuri, dar cred ca cel mai bun loc unde ne-am simtit ca acasa, si unde oamenii stiu pentru ce muzica vin – este T5 Bar, inainte de upgrade se numea Tipografia 5, un loc care este in dezvoltare si schimbare continua, art-cluster + club.

12233080_1099282533422792_1780449500_n

 
Track-ul pe care l-ai cântat cel mai mult în 2015 (al unui producător moldovean)
Daca muzica ne place si este aproape de sufletul nostru – ne straduim sa ii sustinem si sa mixam cat mai des piesele artistilor locali. Dar daca e sa vorbim despre prima piesa care mi-a venit acum in gand, ar fi Maarka – Few Responsable (Unreleased). Desigur noi tot timpul probam sa mixam si piesele noastre inainte ca ele sa fie emise de label-uri.