După un 2015 în care am sacrificat câteva generații de neuroni pe altarul celor mai obscure after party-uri din București și am afișat cu mândrie cearcăne în diminețile de luni (sau marți, după caz :D), a venit momentul să scoatem la suprafață versiunea house & techno a Mamei Omida și să ne dăm cu părerea despre ce se va întâmpla în peisajul electronic românesc în 2016

1. Tragedia #colectiv din toamna 2015 a remodelat complet clubbing-ul din România. Noile reguli și restricții, tona de cluburi închise și limitarea drastică a locațiilor pretabile la o noapte de bubuială au îngropat entuziasmul unei scene underground în floare, cu weekend-uri în care nu știai dacă să te duci să-l asculți pe Baby Ford și Nicholas Lutz, să te bagi puțin în tripurile interminabile marca Dubtil sau să savurezi o lecție perlonistică predată de Maayan Nidam și Bruno Pronsato. Dar cum ceva trebuie să moară ca să lase loc unui suflu nou, 2016 poate fi anul în care party-urile restrânse și discrete să însemne refugiul pe care îl căutam de atâta timp. Crowd atent selecționat, lineup-uri construite cu grijă și locații decente sunt lucruri ce pot da tonul unui nou curent în underground. Recomandare: ochii țintă pe următoarea ediție Haos În Pădure ;)

haos_in_padure_maayan

credit foto: Romanian Club Culture

 

2. Cu deviza “eu scot doar vinyl-only, 180 de grame, limited la 10 copii, no repress, untitled001, o cântă doar Rhadoo și bunica mea din când în când la gramofon” scrisă mare pe piept, producția românească s-a cufundat în ultimul timp într-o abstractizare monotonă, cu kick și bass ce îngroapă involuntar tocmai groove-ul ce ne-a făcut celebri prin afară. Norocul nostru că expresia “are balta pește” se aplică și aici așa că ne ține să pariem în 2016 pe o gură de aer fresh, deep & a bit more funky cu ajutorul deja consacraților Barac, SIT sau Dan Andrei dar și cu sprijin masiv de la Suciu, Melodie, Guy From Downstairs sau Sepp.

3. Nu e nimic rău într-o invazie de italieni la bustul gol veniți să-și vadă idolul mixând 2 zile și 1 noapte pe plajă la Mamaia: crește economia locală, crește awareness-ul pentru scena românească, ne putem mândri și noi în sfârșit cu un festival în adevăratul sens al cuvântului. Sunwaves Festival va da o probă de maturitate în acest an, probabil cu mai multe scene, poate și cu o diversificare a sound-ului. Prețul plătit? Un pic din aerul ingenuu și din intimitatea de acum câțiva ani când diminețile de luni ne hrăneau spiritul electronic pentru multe luni. Nu plângeți pentru că asta lasă loc pentru câteva boutique festivals dintre care Mioritmic Cluj sau Dor De Munte vor fi repere importante în 2016 pentru cei care preferă ceva fin.

credit foto: Gabriel Aldea

Soare să fie, până la urmă chef de dans și de muzică bună se găsește oricând!